Inläggningstips!

 

Golvplankorna är kilsågade, det vill säga bredare i ena ändan och bör därför läggas varannan topp och rot. Ovansidan på spånten är bredare än undersidan. För att undvika ”knarr” och att plankorna spricker, limma ihop dem med varandra (obs. endast på långsidorna).

Börja med att lägga ut plankorna löst utan fjäder för att se att de fyller golvytan på lämpligt sätt. Bestäm vilken planka som ska utgöra den mittersta och utgå ifrån den.

Plankorna vid sidan av denna travas upp på båda sidor. Det går bra att börja från väggen i mindre rum. Lägg sedan ut en planka på vardera sidan om mittenplankan. Ställ först de två plankorna på högkant och applicera rikligt med lim utefter hela deras långsidor. Lägg i fjädern och lägg en limsträng även på denna. Skjut ihop de tre plankorna. Om nödvändigt slå med liten slägghammare och en brädstump emellan. Spänn nu ihop de tre plankorna medans limmet torkar, enklast med kilar mot klossar som skruvats/spikas fast i åsarna. Torka bort lim som tränger upp med en våt trasa!

Om ni arbetar snabbt kan ni lägga ut fler brädor och limma dessa innan ni kilar ihop dem. Arbeta sedan åt båda hållen med två plankor åt gången, en på vardera sidan av mitten. Det går även att köra från ena väggen till den andra, det tar dock lite längre tid.

Om ni måste göra en sk fris mot väggen eller en skarv med en tvärgående planka, fräs en likadan spont i ändträet med en överhandsfräs. Limma ej i ändträspånten. Använd vitlim-utelim, av ett känt märke. Spika eller skruva inte fast planken i golvåsarna, låt golvet ligga ”flytande”.

Sätt breda socklar så att det kan röra sig där under. Golven kan naturligtvis också skruvas i ena sponten om så önskas i stället för att limma. Spar någon centimeter av en planka utifall ni behöver lägga i någon centimeter till på långsidan efter att golvet blivit riktigt torrt.

Observera att plankorna ligger på 10-15% fukthalt vid leverans, och bör torkas ner till ca 8-10% före inläggning, detta tar någon vecka i normal rumstemperatur ca:20-22 grader, förutsatt att plankorna ligger strölagda. På golvvärme blir det extremt torrt och ett golv med ca 5m bredd kan krympa några cm den första vintern. Om golvet läggs in direkt efter leverans räcker det med ca 1cm luftspalt på långsidan. Om det legat strölagt i rumsvärme i minst 2-3 veckor bör luftspalten vara cirka 1-2 cm. På ändsidan räcker det med 1cm i båda fallen. Om ni vill ha bort eventuella sprickor eller andra skador, fyll i dessa med en blandning av lim och slipspån, eventuellt plastiskt trä, före finslipning och behandling. Ta bort eventuell bark på undersidan av planken.

Valet av skruv varierar, men Gysinge Byggnadsvård mfl säljer golvskruv till detta. Vet att vissa använder vanlig trallskruv med små skallar. Vet att vissa hellimmar det med mot underlaget men har ingen erfarenhet av det. Vi kan dock inte lämna någon garanti på detta, då ansvaret må ligga på den som lägger golvet. Nedan tipsar vi om några golvläggare som är van att lägga denna typ av golv. Finns inte dessa i ditt närområde så rekommenderar vi att du hör dig till en erfaren golvläggare eller byggnadsvårdare i närheten.
Lycka till!

Tips på golvläggare

Lassas Byggnadsvård

Martin Karlsson 072-452 64 02

martin@lassas.se

R Bygg Dalarna AB

Robin Vikström 073-835 35 56

robin@rbyggdalarna.se

Silfors Snickeri

Lars Göllas 070-326 35 37

Silforssnickeri@helsingenet.com

Älgnäs A-Service AB

Stefan Andersson 070-251 23 19

algnasaserviceab@gmail.com